Världens mest populära sporter

Det är svårt att avgöra vilka sporter som är mest populära i världen. Det finns egentligen inget säkert sätt att mäta populariteten hos något så allestädes närvarande som en sport. Med en kombination av data från undersökningar och statistik över tittare på evenemang kan vi ändå få en bred bild av hur populär en viss sport är.

Så, låt oss börja!

De mest populära sporterna i världen
Nummer ett på listan kanske inte kommer som en överraskning för de flesta av er, men det kan ändå finnas några överraskningar längre ner på listan.

Världens topp 3
Dessa sporter samlar de största folkmassorna och tenderar att tjäna mest pengar för både spelare och klubbar.

Du bör dock veta att det inte bara handlar om pengar. Dessa aktiviteter blev de mest populära sporterna i världen eftersom de är roliga att spela.

  1. Fotboll/Fotboll
    Med cirka 4 miljarder fans över hela världen är fotFbaskboll den främsta hunden när det gäller popularitet. Men det är inte bara en av de mest populära sporterna – det är också en av de mest tillgängliga och mest sedda.

Till exempel tittade 3,6 miljarder tittare in under FIFA World Cup 2018, vilket gör det till den överlägset mest framstående idrottstävlingen med den bästa tittarstatistiken.

Slutligen har Fédération Internationale de Football Association (FIFA), sportens största styrande organ, omkring 211 anslutna föreningar.

Idrottens nuvarande form har sitt ursprung i England (vilket gör den till en av de mest populära sporterna i Storbritannien). Den är välkänd för att vara den främsta sporten i Europa, med de flesta av de bästa spelarna bosatta på den gamla kontinenten.

Eftersom fotboll är så oerhört populär är det inte konstigt att fotbollsspelare också hör till de rikaste idrottarna i världen.

Lionel Messis genomsnittslön 2019 var till exempel cirka 92 miljoner dollar, men han tjänar ungefär 130 miljoner dollar per år.

Fotboll tar också förstaplatsen när det gäller de mest populära damsporterna.

Damfotbollen har också en ganska stor tv-publik, med totalt 993 miljoner människor som tittade på FIFA Women’s World Cup 2019. Finalen lockade över 260 miljoner tittare, varav 14,3 miljoner var från USA.

  1. Basket
    Vi har redan berört ämnet basket som en av de mest populära amerikanska sporterna i historien. Det råkar också vara en av de främsta sporterna globalt sett.

Dessutom har basket det näst högsta antalet professionella ligor globalt sett. NBA och College basket är bara två av dem.

Andra anmärkningsvärda nämningar är den spanska Liga ABC, den argentinska Liga Nacional och det kinesiska basketbollförbundet.

Förutom att vara en av de mest populära sporterna i världen 2022 har basket också några av de bästa sponsoravtalen.

LeBron James har till exempel skrivit på ett avtal med Nike som ger honom cirka 50 miljoner dollar per år. Som jämförelse kan nämnas att basketlegendaren Michael Jordan fördubblar det med 100 miljoner dollar.

Även om basket är klart bland de mest populära lagsporterna och domineras av amerikanska spelare och USA-relaterade uppgifter, finns det också ett par stora spelare som är erkända världen över och som faktiskt aldrig lyckades ta sig in i NBA.

Dessa stora idrottare inkluderar Oscar Schmidt, Dimitris Diamantidis, Nikos Galis och för närvarande Nikola Mirotic.

  1. Cricket
    Som avslutning på listan över de tre främsta globala platserna måste vi nämna cricket, med uppskattningsvis 2-2,5 miljarder följare världen över. Det är mest populärt i Indien, Pakistan, Sydafrika och Sri Lanka. Dessutom är det bland de mest populära sporterna i Australien.

Totalt hävdar källor att det finns omkring 15 länder där cricket är en viktig sport. Indian Premier League är ett av de största ligasystemen inom cricket idag.

Tyvärr är siffrorna mindre häpnadsväckande när det gäller löner, enligt viss statistik från 2017.

De 17 främsta kontrakterade idrottarna i Sri Lanka tjänar ungefär 30 000 dollar per år. Dessutom är Indiens cricketspelare de bäst betalda cricketspelarna i hela världen, med 23 380 dollar per match.

De mest populära sporterna i USA
Förutom att lista de mest sedda och spelade sporterna kommer det här avsnittet också att diskutera sport per delstat och dela med sig av några spännande amerikanska idrotts trivialiteter.

USA:s topp 3
Som du kanske vet kan amerikaner vara mycket passionerade när det gäller sina favoritlag och spel.

Därför har de mest populära sporterna i Amerika också enorma fanbaser. Vissa av dem har också ganska höga deltagarsiffror.

  1. Amerikansk fotboll
    Nästan 37 % av amerikanerna säger att amerikansk fotboll är deras mest älskade sport genom tiderna, som betraktas som en central del av den amerikanska mytologin. Dessutom är NFL (National Football League), med en häpnadsväckande genomsnittlig publiksiffra på 67 591 personer, den sport som har flest åhörare globalt sett.

Med 32 olika lag som spelar antingen i AFC eller NFC kan man inte nog betona sportens popularitet i USA.

Den är också bland de mest populära college-sporterna. Super Bowl, som är den viktigaste händelsen, har lyckats bli en inofficiell helgdag, med en närvaro som överstiger 100 miljoner besökare. Det är inte konstigt att NFL också har några av de mest värdefulla lagen.

NFL-spelare har en medianlön på cirka 860 000 dollar. Som väntat har quarterbacks det bäst, med en medianlön på 1,1 miljoner dollar och en genomsnittslön på s 5,76 miljoner dollar.

  1. Baseball
    MLB, eller Major League Baseball, är den största baseballorganisationen i USA. Den var ett resultat av sammanslagningen mellan American League och National League redan 1903.

Före sammanslagningen utkämpade de två ligorna “baseballkriget” och försökte etablera dominans över hela landet.

I Amerika är baseball utan tvekan bland de mest populära professionella sporterna även när det gäller TV-placeringar. Under de tre första helgerna av MLB-matcherna (Major League Baseball) tittade fansen till exempel på mer än 1,34 miljarder minuter. Baseball är en så viktig del av den amerikanska identiteten att man har lagt ner mycket arbete på att bevisa att sporten har sitt ursprung i USA.

Med 30 lag är MLB den största baseballligan i staterna och har de mest välbetalda spelarna. Den rapporterade genomsnittslönen för en MLB-spelare är 4,38 miljoner dollar och medianinkomsten är 1,5 miljoner dollar.

  1. Basket
    Basket är inte bara en av USA:s mest populära sporter, utan också en av de mest populära lagsporterna i världen.

NBA (National Basketball Association) och College basket är de mest populära ligorna i USA. Detta är inte så förvånande, med tanke på att basket är den enda stora sporten som är strikt av amerikanskt ursprung.

Den första basketmatchen hölls 1891. Sedan dess har det blivit en av de största sporterna internationellt sett, med en ganska imponerande spelarlön.

Till exempel är den genomsnittliga NBA-spelarlönen 7,7 miljoner dollar per säsong, och Stephen Curry tjänar 40,2 miljoner dollar 2019.

Basket står också högt upp på listan över de mest populära sporterna i världen, med en ivrig skara anhängare i Kanada, Australien, Filippinerna och Kina, för att nämna några.

De mest populära vintersporterna
För vissa av oss handlar vintern mest om att njuta av en bra bok och varmt kaffe. För andra handlar det mer om att tävla.

Ishockey
Ishockey och landhockey har tillsammans 2-2,2 miljarder fans världen över. NHL (National Hockey League) är en av de mest inkomstbringande ligorna som finns.

Under säsongen 2019/20 i USA var de totala intäkterna från NFL-ligan 4,37 miljarder dollar. Ligan hade också ett totalt franchisevärde på 653 miljoner dollar 2020.

När det gäller de mest populära sporterna i Kanada tar ishockey första platsen. Kanada är också hemvist för några av världens mest kända ishockeyspelare – Wayne Gretzky och Mark Messier, och de har alla satt sina spår i sportens historia.

Den spelare som tjänar mest under säsongen 2020/2021 är Auston Matthews (Toronto Maple Leafs), som skulle tjäna 15,9 miljoner dollar. På grund av budgetnedskärningar kommer han dock att tjäna “bara” 13 miljoner dollar.

Alpin snowboarding
Snowboarding erkändes officiellt som en olympisk sport 1994 och har blivit en av de mest populära olympiska vintersporterna.

Från 1998 (då den debuterade på den olympiska scenen) till 2016 har snowboardåkare vunnit 42 medaljer.

Snowboarding, freestyle skidåkning, alpin skidåkning och skidhoppning producerade sammanlagt 5 000 timmars tv-sändningstid vid de olympiska spelen i Sotji 2014, som omfattade 48 olika territorier runt om i världen.

Tack vare dessa timmar genererade snowboarding en topppublik på 92 miljoner tittare, följt av skidhoppning.

Snowboarding kan också vara bland de mest populära ungdomssporterna, särskilt för de skaror som lutar åt de mer extrema aktiviteterna.

Det kan också vara en lukrativ verksamhet om du spelar dina kort rätt. Shaun White är till exempel en av de bäst betalda skidåkarna/snowboardåkarna på planeten, med en nettoförmögenhet på 60 miljoner dollar.

Alpin skidåkning
År 2014 producerade alpin skidåkning 1 374 timmars innehåll vid samma olympiska spel och genererade en tittarsiffra på cirka 77 miljoner tittare.

Å andra sidan genererade alpina skid-VM 2019-2020 634,37 miljoner tittare i Tyskland.

Även om det inte precis är en av de mest populära kvinnosporterna överhuvudtaget, är skidåkning fortfarande ganska tilltalande för kvinnor också.

Några av de bästa skidåkarna är kvinnor, till exempel Lindsey Vonn (med en nettoförmögenhet på 6 miljoner dollar), Mikaela Shiffrin och Jamie Anderson.

De mest populära sommarsporterna
Låt oss slutligen se vilka de mest populära sporterna under de varma sommarmånaderna är. I de flesta fall kan vi säga att det finns många sporter som du kan spela under sommaren (som fotboll, fotboll eller basket), så länge det inte är för varmt.

I det här avsnittet kommer vi dock att fokusera mer på sommarspecifika sporter.

Olympiska sommarsporter
Utan att välja en enda sommarsport är här de mest populära olympiska sommarsporterna:

Gymnastik: Ganska populär bland kvinnor och män idag, men så har det inte alltid varit.
Kvinnor började tävla i olympisk gymnastik 1936. År 1952 delades tävlingen upp i separata tävlingar. I dag är gymnastik en av de mest populära kvinnliga sporterna.

Den förväntade livsinkomsten för gymnaster är inte så hög (1 252 440 dollar), och den amerikanska olympiska kommittén betalar 25 000 dollar för en guldmedalj, 15 000 dollar för silver och 10 000 dollar för brons.

Spår: Friidrott: Friidrott är en favoritsport som är mycket universell. Det är också en av de mest populära sporterna för barn – främst för att det är den enklaste att delta i. Dessutom är det förmodligen en av de äldsta sporterna som finns.
När det gäller löner anger källor genomsnittliga uppskattningar från 32 000 till 237 000 dollar per år, med sprintare som ligger märkbart över (från 430 000 till 1 725 000 dollar).

Maratonlöpare tjänar från 10 000 till 141 667 dollar (för män) medan kvinnor får något mer i den högre änden (1 667 till 200 000 dollar).

Simning: När det gäller de mest populära sporterna under sommaren kan vi inte bortse från simning. I sin tävlingsform introducerades den först i Storbritannien i början av 1800-talet.
När det gäller de moderna olympiska spelen infördes simning för första gången 1896 (Grekland). Kvinnor fick chansen att simma i tävlingsform för första gången 1912 i Stockholm.

Den första anmärkningsvärda simningen kan kopplas till Johnny Weissmuller, den första personen som simmade 100 meter på under en minut.

Simning är ganska populärt i Australien också, med cirka 70 000 registrerade simkunniga simmare.

Tennis
Tennis är utan tvekan en av de mest populära sporterna i Europa, och vi kan säga att det är en av de främsta sporterna i hela världen.

Med cirka 1 miljard fans, fyra grand slams under året är tennis en framstående sport med mycket uppmärksamhet i media.

Den har inga ligor, men de flesta länder har tennisförbund med årliga regionala och internationella turneringar.

Förutom detta är världens främsta tennisspelare också bland de bäst betalda idrottarna. Naomi Osaka tjänade till exempel totalt 37,4 miljoner dollar under 2019 och 2020.

Tennis är kanske inte bland de mest populära sporterna i världen efter deltagande. Ändå är den säkert bland de bäst betalda aktiviteterna.

När det gäller lönen går förstaplatsen till Roger Federer. Han lyckades tjäna svindlande 106,3 miljoner dollar under samma period.

Golf
Med uppskattningsvis 390 miljoner fans över hela världen är golf en av de tio mest följda sporterna i världen. I USA är den bland de mest populära sporterna.

Dessutom kallas den också för “the rich man’s game”, eftersom den är många rika människors favoritval. De flesta experter tror att det är tack vare detta som golfturneringar får ganska bra avtal om TV-rättigheter och sänds ganska ofta trots att det är mer av en “klasssport”.

Förutom ligor har golfen också olika turneringar. Till de mest kända golfturneringarna hör PGA- och LPGA-touren, European Tour osv.

Golfen kom också med på listan över flera av de mest populära sporterna i världen 2020. Många människor gillar att spela den ibland. Dessutom tjänade enbart den amerikanska marknaden för golfbanor och golfklubbar drygt 25 000 miljoner dollar 2019, vilket visar på dess popularitet vid den tidpunkten.

Utan tvekan är Tiger Woods ett av de mest framstående namnen inom sporten, han blev proffs 1996 och har dominerat scenen sedan dess. Han har vunnit 15 major championship-titlar, och hans sammanlagda vinster uppgår också till svindlande 120 851 706 dollar.

Utöver detta får Woods också omkring 60 miljoner dollar per år från sina sponsorer.